Mig skall intet fattas

9789198498516Är det någonsin försvarbart att beröva någon livet?

Under halloweenkvällen 2014 försvinner Ofelia Henriksson under spektakulära former framför tre av sina vänner, som också är de enda som bevittnar händelsen, ute i ett ensligt och övergivet hus. Det är åtminstone vad de hävdar och ett par veckor senare hittas några kvarlevor av henne som blivit utsatta för hög värme, nedgrävda i ett skogsparti ett par mil från platsen där hon försvann. Samtliga vittnen åtalas, men frikänns i brist på bevis.

Fem år senare beslutar sig en person för att nysta vidare i fallet, i hopp om att komma till klarhet med vem eller vilka som styckmördade henne.
Vad hände egentligen den där kvällen? För det kan omöjligt ha gått till som vittnena vidmakthåller: Att sägnen om huset är sann och att när Ofelias skugga försvann, gjorde hon det också.

Mig skall intet fattas är en spänningsroman om en mordgåta, vars svar vilar i skuggsidan av våra mest själviska begär.

Boken nominerades till Bästa svenska kriminalroman 2020 av Svenska Deckarakademin och slutade i topp tre bland nomineringarna till Selmapriset 2021.

Recensenter om Mig skall intet fattas

Bokpool
”… en riktig bladvändare med korta kapitel och jag hade svårt att lägga ifrån mig boken förrän den var utläst.”

Nisse Scherman
”Det är också en säregen bok, med en ovanlig intrig och lika oväntad upplösning. Författarens språk är klanderfritt och de få karaktärerna i boken är väl gestaltade.”

Zellys bokhylla
”Det var en oväntad utgång som jag inte såg komma men väldigt bra och överraskande avslut.
Jag tycker om författarens sätt att skriva och språk. Det är en bladvändare med korta kapitel.”

Lotta Olsson DN
”Inledningen i denna deckare är rena skräckromanen: Ofelia försvinner spårlöst en halloweenkväll, när två par åkt ut till ett ödehus där det påstås spöka. De andra tre tror först att hon utsätter dem för ett skämt, kanske för att förhöja spökstämningen? Men så småningom står det klart att Ofelia inte kommer tillbaka. Särskilt inte när rester av hennes kropp hittas.
Fem år senare beslutar sig en person att gå igenom fallet på nytt. Hur kunde Ofelia försvinna, och vart tog hon vägen? Det mest logiska är att de tre personerna som var i ödehuset med Ofelia ljuger, men varför skulle de göra det? Alla inblandade berättar sin version, och gradvis framträder en annan bild.
Det är en suggestiv berättelse, obehagligt vardaglig, med många vändningar. ”Mig skall intet fattas” är nominerad till årets bästa svenska deckare.”

Oberoende Förnuft
”Frågan vem man kan lita på har aldrig varit med aktuell. Berättelsen är inte en klassisk berättelse i kronologisk ordning, utan Dezmin hoppar istället i tiden där nya pusselbitar adderas på ett skickligt sätt som håller spänningen vid liv.”

Skriva läsa leva
”Men inte ens när jag under några promenader, grubblade på hur det gått till, förstod jag. Och då är en bok bra, om en funderar på den sådär när en gör annat.”