Förunderlig nåd

En motvillig helbrägdagörare. En bruksort på nedåtgående. En annorlunda pilgrimsfärd från Bosnien till Bergslagen – och ett litet hotell i skogen.

När Harri Kangas, sedan trettiotre år anställd vid stålverket i Silverfors, mister sin hustru och sitt arbete nästan samtidigt, tvingas han konfrontera livet bortom sin förlorade trygghet.
Snart pratas det om stora ting på den lilla orten. Människor blir mirakulöst friska efter att en anspråkslös kyrkvaktmästare lagt sina händer på dem. Eller blir de det?

Förunderlig nåd är en bok som utspelar sig i gränslandet mellan tro och tvivel; om skam, mening, hopp – och den lika anstötliga som oemotståndliga försoningen.

Recensenter om Förunderlig nåd

Dagen

Författaren Jacob Sundberg låter karaktärerna växa med berättelsen och dialogen driva mycket av handlingen. Det existentiella samtalet svävar inte på högfärdshimlen över vanliga människors huvuden utan lever och frodas i deras vardagsliv.
Det gillar jag. Liksom humorn och känslan för det dråpliga som ibland närmar sig mästaren Torgny Lindgrens sätt att berätta en historia.”

Bulletin

”Det går emellertid inte åt skogen. Eller jo, det gör det på olika sätt och vis. Men vad Jacob Sundberg här går i land med (kastar ankar) är att ömsint infånga och skildra ett gäng helt vanliga ovanliga människor av olika kön, etnicitet och i förekommande fall religion. Under ett lyster av den övernaturlighet som jag vanligtvis har svårt för, men som jag nu glatt låter mig beskinas av.

Boken kan påminna om Majgull Axelssons, exempelvis Aprilhäxan, lite om John Ajvide Lindquist samt rentav den definitivt antireligösa Elsie Johansson. Plus förresten den franska romanen Igelkottens elegans av Muriel Barbery, där klass, kön och ursprung också blandas i en humoristiskt smaskig röra.”

Frihetliga förnuft

”Berättelsen om Harri Kangas som efter sitt avsked tar anställning som kyrkvaktmästare flätas sedan ihop med en annan parallell historia från Jugoslavien, där Branka, Ljubica och Mirko gör en resa till Sverige för att få hjälp med en ond höft; efter att kvinnorna fått höra om Kangas möjligheter att bota. En trevlig, lättläst och spännande bok som får läsaren att reflektera över livet.”